Mats E. Eriksson - Another Primordial Day – the paleo metal diaries (Inbunden bok. 462 sid.)

Mats E. Eriksson

Another Primordial Day är en populärvetenskaplig bok där hårdrock och konst möter vetenskap i allmänhet och fossila organismer i synnerhet. Boken är skriven på engelska.

Mer detaljer

183,96 kr

Mer information

Another Primordial Day är en populärvetenskaplig bok som förenar vetenskap, konst och populärkultur till en spännande häxbrygd, och mer specifikt djupdyker författaren i paleontologi, hårdrock och rekonstruktioner av utdöda djur. Professor Mats E. Eriksson ger en uppsjö exempel på hur han har lyckats kombinera sina livslånga kärleksrelationer till dessa ämnesområden och diskuterar fördelarna med denna typ av oortodoxa möten både ur ett personligt och samhälleligt perspektiv. Med varm och humoristisk ådra beskriver Eriksson ”de onda, de goda och de fula” organismer som grävts fram ur det fossila arkivet och placerar dem sedan i en ny och udda inramning.

Boken innehåller således berättelser om en bisarr vandringsutställning om fossil döpta efter rockstjärnor liksom okonventionella sätt att skapa musik med paleontologiska förtecken (vilket samtidigt visar på de disparata ämnenas utmärkta passform). Vidare adresserar Eriksson musikindustrin och dess oväntat starka koppling till utdöda djur, hur gud och satan är kopplade till paleontologi, varför en fossilfri värld är något högst oönskat och varför den biologiska ”superhjälten” Carl von Linné (1717-1778) faktiskt var ett “metal head”. Du kommer att få fullkomligt onödig information om fossila hårdrocksmaskar, vittringsbeständiga dinosaurier och “stage diving” på naturhistoriska museer. Lägg där till märkliga anekdoter om, och unika fotografier av, Lemmy Kilmister, King Diamond, Accept, Wolf, och Seance, allt iscensatt i en urtidsmiljö. Knäppt? Japp! Underhållande? Verkligen!

Boken är uppstyckad i två huvudsakliga delar, varav den första ger en kort introduktion till sedan länge döda organismer och i den andra delen väcks dessa till metaforiskt liv genom konst och musik. Till skillnad mot dagens tidevarv som kan tyckas präglas av ”alternativ fakta” så är denna bok forskningsbaserad, och för den inbitet vetgirige finns en utförlig referenslista som spänner över nästan två tusen år av relevant publicerad litteratur; från år 77 och fram till dags dato.

Fullfärgsboken är vackert tryckt i en begränsad upplaga om 2000 exemplar och innehåller 18 kapitel, 462 sidor och mer än 150 unika bilder. Bildmaterialet inkluderar originalverk av bland andra, Joe Petagno (Motörhead, Pink Floyd, Led Zeppelin etc), Dan Lerner (Slayer, Ghost), John Sibbick (Bolt Thrower och mängder av paleo-illustrationer); aldrig tidigare visade fotografier av, exempelvis Paul Bossenmaier (King Diamond, Motörhead, Arch Enemy, bland många andra), Joe Kleon (Mastodon, Gwar), Adam Wallacavage (Gwar) och Dionysis Partheniadis (Rotting Christ); samt originalskulpturer av utdöda organismer, tillverkade och fotografiskt fångade av den extremt skicklige naturvetenskapskonstnären Esben Horn och hans 10 Tons Studio i Köpenhamn, Danmark. Boken innehåller också ett kapitel med djuplodande intervjuer med Alex Webster (Cannibal Corpse), Snowy Shaw (Snowy Shaw, ex-Mercyful Fate, ex-King Diamond, ex-Dimmu Borgir, med flera), Karl Sanders (Nile), tidigare nämnda Joe Petagno och sist men inte minst, Tim “Metal Tim” Henderson (Grundare av BraveWords).

Gör dig själv en tjänst och följ med på Erikssons udda resa. Du kommer inte att bli besviken!

Recension i Crank It Up: http://crankitup.se/mats-e-eriksson-another-primordial-day-the-paleo-metal-diaries/


https://www.metal-rules.com/2019/07/01/eriksson-mats-e-another-primordial-day-book-review/

http://bravewords.com/reviews/mats-e-eriksson-another-primordial-day-the-paleo-metal-diaries


https://www.metal-rules.com/2019/08/12/interview-with-mats-e-eriksson-author-of-another-primordial-day/

Ladda ner